Obiective turistice

Considerăm centrul satului Mercheașa un bun început pentru orice activitate din zonă. Avem o hartă cu toate locurile care merită văzute și vă vom ajuta să ajungeți acolo unde vă propuneți.

Vă putem indica trasee de drumeție sau ciclism spre: 

satul mercheasa homorod

Satul Mercheașa

Primii coloniști din vale au venit aici în jurul secolului al XII-lea și ocupația lor principală era creșterea cailor. Târgul lui Mirko, sau Mirkvasar, era numele original al localității Mercheașa iar numele german este Streitfort. Din cei 700 de sași inițiali, care au numit acest loc acasă, în sat a mai rămas o singură familie de sași originari care în prezent are grijă de biserica fortificată din centrul satului.

În zilele noastre, turnul cu clopotniță străjuiește în liniște satul, fără niciun scop special, doar pentru a rezista testului timpului. Biserica noastră fortificată este în ruine și ultima liturghie a avut loc aici în 1990. Aceasta este chiar vizavi de pensiunea noastră și poate fi vizitată la cerere.

stejarul din mercheasa

Stejarul secular – Bătrânul Carpaților

Cel mai emblematic loc din Mercheașa, care a dat satului un nume. Abia recent descoperit, stejarul vechi de 930 de ani este o legendă în sine, fiind cel mai mare și mai bătrân de pe întreaga pășune de stejari seculari. Acesta se află la doar 3,5 km de casa noastră de oaspeți.

pasunea cu stejari seculari mercheasa

Pășunea de stejari seculari

O călătorie incredibilă în timp. Descoperiți ceea ce este considerată cea mai mare pășune cu stejari seculari din România și un posibil candidat printre cele mai mari rezervații de stejari din Europa. Adăpostul a peste 500 de stejari cu o vârstă de peste 200 de ani, această pădure fermecată poate aduce la viață emoția unei povești.

Complexul Geologic Racoș

Un vulcan, un lac de smarald și coloanele de bazalt fac din Racoș o destinație grozavă pentru oricine. Locul este spectaculos și merită cu prisosință drumul până aici. Formațiunile au apărut ca urmare a activității vulcanice din zonă, ce a avut loc în urmă cu milioane de ani.

cetatea rupea brasov

Cetatea Rupea

Așezată pe o stâncă bazaltică în vârful dealului Cohalmului, cetatea Rupea veghează asupra orașului Rupea încă din secolul XIV. Accesibilă pe poteci care încep în Mercheașa, traversînd și satul Homorod, cetatea oferă o vedere superbă asupra împrejurimilor. Renovată recent, cetatea se vrea a fi un centru de dezvoltare a turismului din zonă iar noi recomandăm cu drag vizitarea ei.

biserica fortificata homorod

Biserica fortificată Homorod

O biserică săsească frumos păstrată, una din cele 300 de aşezări fortificate rămase ca moştenire de la saşii din Transilvania. Homorod are câteva legende interesante de spus, iar priveliștea din turn întrece orice filmare cu drona. Asigurați-vă că sunați în avans pentru cheie și că vizitați și fresca din secolul XII aflată sub turnul principal.

cetate jimbor

Cetatea țărănească Jimbor

Ruine romantice așezate în vârful satului, străjuind în liniște întreaga vale a Homorodului, până la Rupea. Accesibilă printr-o plimbare ușoară de 15 minute din centrul satului Jimbor. Pe drum, bucurați-vă de casa Molnar pictată foarte frumos și care se află chiar lângă Biserica fortificată Jimbor.

raul olt brasov

Râul Olt și Rezervația Păsări Cotul Turzunului

Bucurați-vă de o plimbare pe dealuri până la râul cel mare. Oltul curge neglijent de-a lungul pajiștilor și pădurilor de mesteacăn din Transilvania până ajunge în munții Făgăraș. Acționând ca o coloană vertebrală pentru întreaga regiune, Oltul găzduiește și numeroase specii de păsări și amfibieni. Alegeți un tur cu caiacul pe râul Olt și asigurați-vă că nu faceți zgomot în timp ce plutiți pe râu.

cheile dopcai

Cheile Dopcăi

Nu este cel mai renumit defileu din județul Brașov, dar cu siguranta cel mai sălbatic. Îndepărtat și lipsit de orice semn de turiști, Cheile Dopca găzduiesc o mulțime de animale sălbatice și formațiuni stâncoase fantastice. Asigurați-vă că obțineți o hartă, deoarece nu există semnal atunci când vă aflați în defileu. Priviți cascada din Valea Raiului și cabana vânătorului de la sfârșitul traseului.

biserica fortificata viscri

Biserica Fortificată Viscri

Renumitul sit al Patrimoniului Mondial UNESCO este la doar 20 de minute de mers cu mașina de pensiunea noastră. Recomandăm acestă zonă și pentru ciclism, deoarece există o pistă de biciclete fantastică construită între Viscri și Sighișoara.